gototopgototop

Mange tåler ikke hvete

Hvetebrød er kanskje fristende og velduftende, men ikke alle tåler det.Hvetebrød er kanskje fristende og velduftende, men ikke alle tåler det.Omtrent en prosent av befolkningen i Norge lider av cøliaki. I tillegg har et stort antall mennesker intoleranse mot gluten, og det kan være et forstadium til cøliaki, sier informasjons-medarbeider Nils Petter Einstad i Norsk Cøliakiforening. Cøliaki gir økt risiko for andre autoimmune sykdommer, som diabetes, leddgikt og multippel sklerose, i tillegg til kreft i tarmen.

De vanlige symptomene på cøliaki er diare, oppblåst mage og veksthemming. Men nyere forskning () viser at cøliaki også kan gi symptomer som jernmangel, folsyremangel, vitaminmangel (B 12), osteoperose, Dermatitis herpetiformis (hudutslett), kortvoksthet, emaljedefekter, leversykdom og ataksi (manglende koordinering av muskler) (1,2).

Det er påvist at forekomsten av cøliaki blant diabetikere er fire ganger høyere enn i resten av befolkningen, og at mange med osteoperose eller stoffskiftesykdommer også har cøliaki (1).

Frisk uten hvete

Cøliaki innebærer at man har en vevsødeleggende immunreaksjon mot gluten i hvete. Til nå er den eneste behandlingen mot cøliaki å gå over til en glutenfri kost, og det er rapportert å hjelpe mot alle kjente symptomer på cøliaki.

Mange kan leve med cøliaki i årevis uten å vite det, og det er påvist at det i mange tilfeller har tatt 20 år før diagnosen er stilt. Symptomene på cøliaki oppstår oftest hos barn og eldre, det vi si når immunforsvaret ikke er på topp.

Den eneste sikre metoden for å påvise cøliaki er tarmbiopsi, selv om det finnes andre metoder som kan gi indikasjoner på at man har cøliaki. Det er problematisk at myndighetene anbefaler at folk ikke går over til glutenfri kost før de har fått påvist cøliaki ved hjelp av tarmbiopsi, ikke minst fordi intoleranse mot hvete mistenkes for å være et forstadium til cøliaki.

Myndighetenes anbefaling har først og fremst betydning for folk som ønsker å få stilt en sikker diagnose. Den er selvfølgelig ikke til hinder for dem som ønsker å ta ansvar for egen helse og som mistenker at de kan ha cøliaki eller intoleranse mot gluten. Intoleranse mot gluten innebærer at man mangler et enzym som kan bryte ned de sterke proteinene i hvete, men er ikke noen autoimmun reaksjon.

Psykiske lidelser

Professor og nervrokjemiker Karl-Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet har gjennom 25 års forskning kommet fram til at proteinene gluten i hvete og kasein i melk kan utløse lidelser som ADHD, autisme og schizofreni hos personer som er genetisk disponert for det. Han påpeker at det kan ta opptil 28 uker på diett før utskillingen av peptider (fra protein) går ned til det normale og man kan se bedring hos pasientene. Professor Ludvig M. Sollid ved Rikshospitalet sier i et intervju med Apollon at cøliaki er en slags «borgerkrig» i kroppen, der immunforsvaret går til angrep på egne celler, og at denne reaksjonen utløses av gluten. En slik reaksjon er også kjennetegnet ved autoimmune sykdommer som diabetes, leddgikt og multippel sklerose.

Hvete er veldig seigt

Hvete er i mer enn 1000 år blitt fremforedlet med tanke på å få best mulig bakeegenskaper, som innebærer seighet og styrke. - I amerikansk mel er det så kraftig gluten av deigen blir vanskelig å jobbe med. Men bakerne etterspør gode bakeegenskaper, det vil si volum, motstand og styrke, og det må vi ta hensyn til, sier laboratoriesjef Inge Sandveen hos Møllerens.
Professor Ludvig M. Sollid synes ikke det er merkelig at folk reagerer på gluten. Han påpeker at menneskets immunsystem har utviklet seg over millioner av år, mens vi først begynte å spise hvete for 3000 år siden, og i Norge mye seinere enn det. I tillegg har altså hveten gjennomgått betydelige forandringer gjennom tusen år med «forbedring». Det kan være grunnen til at kroppens immunsystem oppfatter gluten som «fremmed» og går til angrep, med den følge at kroppens eget vev blir skadet i prosessen.

Referanser:

  1. «Cøliaki – nye kliniske erkjennelser og diagnostiske hjelpemidler» av Knut E.A. Lundin, inger Nina Farstad og Ludvig M. Sollid ved Rikshospitalet, Tidskrift for den norske legeforening nr. 22, (2003)
  2. «Current Approaches to Diagnosis and Treatment of Celiac Disease: An Evolving Spectrum» av A. Fasano og C. Catassi, Gastoenerology 2001; 120:636-651.


Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.