gototopgototop

Urter og tang øker stoffskiftet

Lavt stoffskifte er et økende problem, også hos unge mennesker. Undersøkelser viser at stråling fra datamaskiner og for lite sol og frisk luft bidrar til at stoffskiftet går ned. Resultatet er at vi blir trøtte, husker dårlig, legger på oss og kan få hjerteproblemer. Men det finnes naturlige midler som kan hjelpe, og urten Søte (Gentian), kelp, blæretang og redikker er verd å prøve.

Søterot kan normalisere stoffskiftet.Søterot kan normalisere stoffskiftet.Tradisjonelt har kvinner vært utsatt for å få redusert stoffskifte etter overgangsalderen, men problemet er i ferd med å spre seg, også hos menn og yngre aldersgrupper. Årsaken kan være at vi ikke får i oss nok vitaminer og mineraler, at vi oppholder oss for mye innendørs, og altså elektromagnetisk stråling fra datamaskiner og annet elektronisk utstyr.

Derfor er det viktigere enn noengang at vi tilfører kroppen de stoffene skjoldbruskkjertelen trenger for å produsere tyroksin, slik at stoffskiftet og forbrenningen holdes oppe. Urtene i Gentian-familien, nemlig Søte, Søterot og Snøsøte inneholder mye bitterstoffer som kan normalisere skjoldbruskkjertelens funksjon, og kan derfor hjelpe enten stoffskiftet er for lavt eller for høyt. Roten av Gentian kan eventuelt brukes i kombinasjon med chayennepepper, tang, irsk mose (rødalge) og frukten palmetto. De eteriske oljene sandeltre, myrt, blå kamille, blå ryllik, geranium og lavendel er også fine. Ta noen dråper i en baseolje og smør det på halsen,

Les også: Har du lavt stoffskifte?

Det er kjent at befolkninger som lever i kystområder og som bruker mye sjømat og tang i kostholdet har mindre forekomst av lavt stoffskifte enn andre. Dette skyldes ikke bare at tang og sjømat inneholder jod, som er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon, men også at noen komponenter i tang ifølge etnobotanist Ryan Drum faktisk kan etterlikne selve tyroidhormonet i kroppen.

Animalsk fett er også viktig for å unngå lavt stoffskifte, siden animalsk fett er nødvendig for å konvertere beta caroten til A-vitamin. Sollys er viktig fordi det bidrar til å øke nivået av D-vitamin, som også finnes i fiskefett og annet anmalsk fett. Russerne har lenge spist redikker for å holde stoffskiftet oppe, og mener det skyldes innholdet av raphanin.

Les også: Riktig mat og tilskudd

Gulsøte er den varianten av Gentian som brukes i urtepreparater.Gulsøte er den varianten av Gentian som brukes i urtepreparater.I USA har 40 prosent av befolkningen problemer med at skjoldbrukskjertelen ikke produserer tilstrekkelig med tyroksin til å holde stoffskiftet på et normalt nivå, og dette kan føre til utmattelse, kalde hender og føtter, sprø negler, håravfall og tørr hud, i tillegg til mer alvorlige problemer.

Den amerikanske antropologen Tim Batchelder har arbeidet med profesjonelle i IKT-industrien i 10 år, og han registrerte til sin overraskelse at de hadde mange tegn og symptomer på hypothyroidism (lavt stoffskifte).

Batchelder fikk mistanke om at dette hadde sammenheng med elektromagnetisk stråling, siden han registrerte at de som arbeidet mest ved datamaskiner og annet elektronisk utstyr hadde betydelig håravfall over hele hodet, og at dette gjaldt menn (og i noen grad kvinner) i 20- og 30-årene.

Selv datautstyr med relativt lavt elektromagnetisk felt (EMF) har vist seg å undertrykke immunsystemet, og i dyreksperimenter er det påvist at lavfrekvente felt har redusert aktiviteten til skjoldbrukskjertelen. Hormoner og hormonhemmere som i stadig økende grad lekker ut i grunnvannet, og eksponering for vanlige farmasøytika og kosttilskudd, kan også ha sammenheng med økte forstyrrelser i stoffskiftet.

Les også: Mulige årsaker

Batchelder viser også til undersøkelser som viser at inuitter og russere som arbeider på Svalbard har langt høyere stoffskifte om vinteren enn folk som bor i varmere strøk. Dette tyder på at årstidsskiftninger og værforandringer bidrar til at skjoldbruskkjertelen tilpasser produksjonen av tyroksin til vær og temperatur, men at denne evnen går tapt når vi ikke er eksponert for vær og vind på samme måte som før.

Kaffe og kalsium kan også ha en gunstig virkning på nivået av tyroksin, men når det gjelder kaffe er dette et tveegget sverd. For i likhet med stress, så fører for stort inntak av kaffe til at binyrene blir slitne. Det er en nær sammenheng mellom binyrene og skjoldbruskkjertelen, og slitne binyrer kan bidra til at produksjonen av tyroksin går ned. For mye sukker kan også føre til redusert stoffskifte, siden økt nivå av insulin hindrer at kroppen kan nyttiggjøre seg tyroksin.

 

Kilde:

Batchelder 2003, «Medical Antrophology»Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.