gototopgototop

Brenneslesuppe mot vårslapphet

Nå er brenneslen på sitt aller beste, og da passer det fint å lage brenneslesuppe. Den er rik på C-vitamin og jern, samt en mengde andre mineraler og protein. Den virker generelt rensende på kroppen, og dessuten er suppen god:

 Brenneslesuppe er utmerket vårmat, gjerne med kokt egg og gressløk.Brenneslesuppe er utmerket vårmat, gjerne med kokt egg og gressløk.

Ingredienser:

2 liter brennesle

1 liter vann

1 gulrot

1 pastinakk

1 bit sellerirot

1/2 purre

2 ts grønnsakbuljong

1 ss meierismør

Salt og pepper

2 hardkokte egg

 

Plukk et par liter med unge brennesleskudd, og skyll dem godt i flere runder med kaldt vann. Kok dem i én liter vann i noen minutter, til de faller sammen. Hell av vannet, men ta vare på det til suppen. Ha brenneslen i blenderen (eller finhakk den).

Denne gangen har jeg frisket opp suppen med oppskåret gulrot, pastinakk, selleri og purre, som surres i smør. Ha i kokevannet fra brenneslen. Du kan strø på 1-2 ss hvetemel før du heller på vannet, men det er ikke nødvendig, suppen får fin konsistens når du blender brenneslen. Skum av om nødvendig, og la den blendede brenneslen koke med et par minutter til slutt.

Servér, og ha gjerne et delt egg i tallerkenen.

Brennesle har også en lang rekke medisinske egenskaper, og kan brukes som te, tinktur og kosttilskudd.

 

 

Brennesle som medisin

Brennesle (Urtica urens) er altså rik på C-vitamin, jern og mineraler, og er derfor fin ved blodmangel (anemi) og vårslapphet. Det er en næringsrik, rensende og aktiverende urt.

Brennesle er også et mye brukt middel mot gikt og opphopning av urinsyre. Ifølge den amerikanske herbalisten Matthew Wood omdanner den urinsyre og andre nitrogenholdige avfallsprodukter til kompliserte molekyler som kroppen bruker. Han mener nesle hindrer at protein brytes ned for raskt og skaper stagnasjon i organismen. Derfor er den nyttig mot eksem og kløende, hoven og blemmete hud. Wood anser hovne fingre med rød, kløende eksem for å være hovedindikasjonen på at man trenger brennesle, og referer til flere tilfeller der han har kurert eksem effektivt med nesletinktur. Den kan også fjerne nyregrus.

Brennesle har en mild stimulerende effekt på lever, portåre, lymfe og milt, og Culpeper påpekte at den fjerner kulde og fukt fra kroppen. Den kan derfor hjelpe mot feber- og kulderier. Den kan fjerne slim og flegma, klarne lungene og luftvegene og stimulere tykktarmen til økt aktivitet. Dr. John Scudder skriver at nesle er den beste medisinen mot kronisk sykdom i tykktarmen der det er økt produksjon av slim.

Urten kan brukes mot høyfeber og andre allergier, hvor den demper betennelsesreaksjoner, og en studie utført ved American College of Naturopathic Medicine viste at halvparten av testpersonene mente den var bedre eller like bra som annen medisin de hadde tatt mot høysnue.

Brennesle skal også ha vært brukt til å klarne huden, stimulere muskulaturen og stoppe neseblod, men da er det den friske urten som har blitt brukt. Brenneslen skal slutte å brenne få minutter etter at den er plukket, men de siste anvendelsene må vel likevel sies å være for tøffinger.

 

Kilder:

Matthew Wood 1997, The book of Herbal Wisdom

Earl Mindell 1994, The Herb Bible

Det beste 1984, Våre medisinske planter

 Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.