gototopgototop

Furu gir mot og styrke. Foto: Kjersti HemmaFuru gir mot og styrke. Foto: Kjersti HemmaFuru

Pinus sylvestris

Vanlig furu, eller rødfuru, som hører hjemme i Norge, Nord-Europa og Russland, er den som oftest brukes i aromaterapien. Det er et høyt, stolt eviggrønt tre med rød stamme, sterke grener og lange nåler. Det meste av oljen produseres i USA og Canada, men den produseres også i Norge, og den som er deg nærmest er alltid den beste å bruke:)

Utvinningsmetode

Den beste oljen kommer fra dampdestillering av nålene.

Oljens karakter

En fargeløs til blek gul olje med en frisk, varmende duft av kvae og skog. Den har en forfriskende, kjølende og livgivende duft. En Mellomtone.

Aromaterapeutisk bruk

Furu er utmerket for lungene og luftvegene, den åpner opp og hjelper lungene å absorbere oksygen til vevene. Den er fin mot forkjølelse, influensa, bronkitt, tette bihuler, og løser opp slim i luftvegene.

Furu er fin mot muskelverk og -smerter, mot reumatisme, nevralgi og dårlig blodsirkulasjon. Den virker også helende på kutt og skrubbsår. Den er veldig antiseptisk, har en gunstig virkning på slimhinnene i tarm og urinveger, og er fin mot blærekatarr. Den styrker og varmer nyrene.

Psykologisk har denne maskuline oljen en positiv virkning på selvtilliten og nervesystemet. Den er energigivende og åpnende for sinnet, men hjelper deg å sette grenser og sentrere deg for å nå dine mål.

Furuolje hjelper også mot overdreven svette. Den kan brukes mot skabb og hodelus.

Egenskaper

Antimikroisk, antireumatisk, antiseptisk virkning på lungene, leveren og urinvegene. Bakteriedrepende, balsamerende, rensende, stimulerende på leveren og blodsirkulasjonen, virushemmende, varmende på huden og stimulerende på binyrebarken og på nervene. Markmiddel.

Går fint sammen med

Bergamot, einer, eukalyptus, frankincense, lavendel, rosmarin, sedertre, sitron og sypress.

Innholdstoffer

Bornyl acetate, citral, cadinene, dipentene, fellandrene, pinene, sylvestrene.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.