gototopgototop

Ingefær er et utmerket middel mot kvalme.Ingefær er et utmerket middel mot kvalme.Ingefær (Ginger)

Zingiber officinale

En flerårig urt med en hvit eller gul blomstrende stilk og smale mørkegrønne blader som vokser opp fra en tykk aromatisk jordstengel. Den er utbredt i India, Kina, Malaysia, Afrika, Vestindia og overalt i tropene. Er en av de mest brukte urtene i verden til matlaging og medisins-terapeutisk bruk. Den har vært brukt i mange tusen år i Kina og India.

Utvinningsmetode

Damp destillering av plantens rotstokker, En absolutt og et resonoid? Produseres også til bruk i parfymeindustrien.

Oljens karakter

En blek ravfarget olje. Pepperaktig, kryddret og varm, men også frisk og behagelig duft med en varmende og stimulerende effekt, et afrodisiakum. Toppnote.

Aromaterapeutisk bruk

Ingefær er kanskje mest kjent for sin virkning på fordøyelsen. Den styrker og roer ned fordøyelsen, stimulerer appetitten og den er fin som inhalasjon ved morgenkvalme og reisesyke.

 

Ingefær stimulerer blodomløpet og kan lindre angina. I massasje eller kompresser er den fin mot leddbetennelser, muskelsmerter, inkludert muskelkramper og spasmer, forstuinger og forstrekkinger, særlig i ryggen. Oljen hjelper mot ødem og revmatisme når det trengs varme. Den motvirker lidelser forårsaket av fuktighet, og tørker ut overflødig væske ved kartarr og rennende nese, og lindrer også sår hals og bihulebetennelse. Men den virker også febernedsettende og svettefremmende.

 

På huden kan den være til hjelp ved frostknuter, balansere kolesterolet i blodet og til en viss grad lindre åreknuter, den er godt ved blåmerker, sår og byller.

 

Ingefær virker oppmuntrende, varmende og oppløftende. Den får deg til å skjerpe sansene og gir også bedre hukommelse. Ingefæren virker både stimulerende og jordene. Virker kraftig nervestyrkende og dermed fin mot overtrøtthet særlig om den kombineres med andre oljer.

Forsiktighetsregler

Hvis du har sensitiv og følsom hud, må du passe på å fortynne denne oljen godt før du bruker den i en massasje eller i badevannet.

Egenskaper 

Afrodisakisk, antiseptisk, appetittstimulerende, avkjølene, feber nedsettende, generelt styrkende, hodestyrkende, hostestillende, krampeløsende, kvalmestillende, luftdrivende, magestyrkende, motvirker skjørbuk, rødmefremkallende, slimløsende, smertestillende, stimulerende og svettedrivende. Fuktighetsbalanserende. Den kan virke både varmende og kjølende.

Går fint sammen med

Koriander, neroli, patsjuli, petitgrain, rose, sandeltre, sedertre, sitrusoljer, ylang ylang.

Tradisjonell og historisk bruk

Gjennom tidene har tørket ingefærrot vært et populært krydder. Den har vært brukt for både smakens og luktens skyld, og som et middel mot malaria. I tradisjonell kinesisk medisin (TCM) blir frisk ingefærrot brukt som et slimløsende middel, for å styrke hjertet og mot revmatisme, tannpine og alt som har med forstyrrelser i væskebalansen å gjøre. Roten kom til Europa som krydder først i middelalderen, og under pesten ble den verdsatt for sine infeksjonshemmende virkninger. I gamle Hellas ble den bruk som en motgift og for å varme magen. Det påstås at det engelske navnet Ginger kommer fra Gingi-distriktet i India. Der drikkes ingefær ved magebesvær.

 

Det er blitt bevist at ingefær er effektivt mot kvalme forårsaket av blant annet reisesyke. Ingefærroten inneholder også mange antioksidanter, og pulverisert tørket ingefær brukes i tabletter. Drikken ingefærøl har også alltid vært anbefalt mot kvalme i de land hvor det har blitt brygget.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.