gototopgototop

Jasmin el. Sjasmin

Jasminimum officinalis

Jasmin kalles nattens dronning fordi den lukter mest om kvelden.Jasmin kalles nattens dronning fordi den lukter mest om kvelden. En klatreplante med stjerneformede hvite eller gule blomster. Den er hjemmehørende i Østen, men dyrkes i dag i middelhavslandene.

I India er blomsten i flere hundre år blitt kalt ”nattens dronning” fordi duften forsterkes etter solnedgang. Den er den mest populære av alle parfymer siden oldtiden (ca. 500 e.Kr.) Den er også en av de dyreste – 8 millioner blomster trengs for å lage ett kilo eterisk olje.

Utvinningsmetode

Utvinnes av blomstene ved damp (otto) eller kjemisk (absolute).

Oljens karakter

En orange-brun, seig olje med en vedvarende rik duft av blomster og musk. Den har en varmende og berusende duft og har ry som afrodisiakum. En basetone (lav/middels).

Aromaterapeutisk bruk

Den behagelige og søte aromaen gjør jasmin til et symbol på kjærlighet og fruktbarhet, og oljen kan øke sædproduksjonen. Oljen er fin om en føler seg følelsmessig tappet og trenger et løft. Den balanserer nervesystemet, og er fin mot angst og depresjon, stress, rastløshet og spenninger. Den hjelper også mot halsvondt, muskelverk og -smerter.

Oljen er fin for alle hudtyper, spesielt varm, tørr og betent, følsom hud. Den styrker livmoren og er fin å bruke under og etter fødsel – styrker den kvinnelige energien (bra mot fødselsdepresjon.) Den gir økt selvtillit, energi, optimisme og livskvalitet. Den feminine duften roer ned en rask, overfladisk pust og er fin mot søvnløshet.

Forsiktighetsregler

Unngå den under svangerskapet. Vær oppmerksom på at denne populære oljen er svært utsatt for forfalskninger.

Egenskaper

Antidepressiv, antiseptisk, arrhelende, betennelseshemmende, beroligende, krampeløsende, slimløsende, smertestillende.

Går godt sammen med

Andre blomster, sitrus, muskatellsalvie, eikelav, sandeltre.

Innholdsstoffer

Jasmone, benzyl acetat, benzyl alkohol, indol, linalol, linalyl acetat, phenylacetic syre, mentyl jasmonate.

 Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.