gototopgototop

 

Kamille – Romersk

Chamaemelum nobile

(Blek gul farge på oljen)

Kamille finnes i en romersk og en tysk utgave.Kamille finnes i en romersk og en tysk utgave.

Romersk kamille er en hardfør, eviggrønn, flerårig urt med lang stilk og aromatiske prestekragelignende blomster om sommeren. Planten har blitt anerkjent for sine medisinske egenskaper i over 2000 år. I England er den kjent som en av de ni hellige urtene (rosmarin, frankincence, myrra, einer, cedertre, salvie, eik, johannesurt). Romersk kamille vokser vilt i Vest-Europa, Nord-Europa og i Azurene, Afrika, Sentral,- og Sør-Europa. Denne typen inneholder lite Azulen og er som regel lys gul eller lys blå.

Utvinningsmåte

Oljen dampdestilleres fra blomstene.

Oljens karakter

Lett, men skarp, fruktig, eplelignende duft. Blek gul farge på oljen. Virkningen er varmende og beroligende. Mellomtone.

Aromaterapeutisk bruk

Romersk kamille har alle kamillens egenskaper, men er mildere og søtere i virkning og i lukt. Selv om alle typer kamille kan brukes mot søvnløshet; er romersk kamille den mest effektive. Er spesielt egnet til spedbarn og mennesker med dårlig helse, for eksempel i forbindelse med urolig søvn eller søvnløshet og den roer ned barn med raserianfall. Den lindrer angst, spenninger, sinne og frykt og fremmer ro, velbehag og fred.

 

Alle typer kamille oljer brukes tradisjonelt ved stressrelaterte situasjoner og nervøse spenninger. Mot akner, allergier, byller, blemmer, kutt/sår, tørr og sensitiv hud, eksem, insektsbitt, rødflammethet, skrubbsår, reumatisme, utslett, strekkmerker, PMS, hodepine. Smertelindrende og fin ved øresmerter og halsbetennelse.

 

God til behandling av alle fordøyelsesbesvær med nervøs opprinnelse, den virker krampeløsende og betennelseshemmende ved bl.a. kolikk, magesår og dårlig fordøyelse, diaré, forstoppelse, luftplager - her godt blandet med stjerneanis.

 

Meget lindrende ved irritasjon i kjønnsorganene, særlig vaginalkløe. Kan sette i gang uteblitt menstruasjon pga forkjølelse og psykiske påkjenninger. God fødselsolje!

 

På muskelsystemet virker oljen beroligende og smertedempende. Den lindrer muskelsmerter og kramper etter fysiske anstrengelser. Lindrer betente ledd og er betennelseshemmende og smertedempende ved leddgikt og andre revmatiske plager.

 

Den beste oljen mot betennelser og allergi.

 

Stimulerer immunforsvaret (stimulerer produksjon av hviteblodlegemer) og kan brukes mot anemi. I Egypt ble den brukt mot en form for malaria. Azulen har helbredende egenskaper som virker på arr.

Egenskaper

Allergihemmende, antidepressiv, antiseptisk, antireumatisk, bakteriedrepende, betennelsesdempende, anti-inflammatoriske galle- drivende, febernedsettende, kløe- og krampestillende, lever-, mage- og miltstyrkende, smertestillende og sårlegende.

Spesielt

Solarplexus- og hals chakra (formidling og kommunikasjon – for å frigjøre kommunikasjon med følelser og gi utrykk for dem).

Kamille hjelper hvis man har en tendens til å skjule sin indre følsomhet under et skall av defensiv oppførsel, irritabilitet og følelsesmessig overreaksjon. Solarplexus er samtidig viktig senter for vår selvkontroll og våre psykiske behov og ønsker.

Er senter for både vår trang til å kontrollere og behov for å pleie, og samtidig for gjenkjennelse og følelse av egenverd. Kamille kan hjelpe hos indre kamper og til å holde hele mennesket i likevekt. Den gir en rolig personlig kontroll.

Annet: Dosha: kapha, pitta-, vatta+. Kjølende/nøytral energi.

Går godt sammen med

Muskatsalvie, lavendel, sitron, merian og rose, geranium, sjasmin, melisse, cedertre, bergamott og patchouli.

Smerte lindring i betente brystkjertler: kombinert med lavendel eller rose.Nevralgi og isjias smerter: kombinert med lavendel og geranium. PMS og menstruelle problemer: kombinert muskatellsalvie.

Innholdsstoffer

Romersk kamille inneholder 75% estere mens Tysk inneholder 35% oxyder og 35% sesquiterpenes.

Historisk og tradisjonell bruk

I den gamle Egypt ble kamillen viet solguden Ra, på grunn av hans makt til å ”restore wholenes of the Self”. På 1300-tallet i Hellas brukte bl.a. Hipokrates kamille mot feber og kvinnelige sykdommer.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.