gototopgototop

Mandarin gir godt humør og hjelper på fordøyelsen.Mandarin gir godt humør og hjelper på fordøyelsen.

Mandarin

Citrus reticulata

 

Mandarintreet kommer fra Kina og har fått sitt navn fra mandarinene som var Kinas statsmenn. Frukten var opprinnelig en gave til dem, derav navnet. Mandarinen kom til Europa på 1800 tallet og rundt 1850 til USA. Nå produseres mandarinoljene hovedsakelig i middelhavslandene.

 

Utvinningsmetode

Kaldpressing av at skallet av mandarinen.

 

Oljens karakter

Duften er søt, lett og frisk, den har blomstrende undertoner. En toppnote.

Aromaterapeutisk bruk

Mye likheter med de andre sitrusfruktene, slik som at den er beroligende på nervesystsemet og fordøyelsen, er derfor fin å bruke på barn med søvnproblemer, hikke og kolikksmerter, og siden den stimulerer peristaltikken i tarmen, kan den hjelpe eldre med fordøyelsesproblemer. Mandarin er veldig god for barn og gravide fordi den er beroligende, lindrende og oppløftene.

 

Mandarin virker helende og reduserende på strekkmerker og arr i huden, dette spesielt når den brukes sammen med lavendel og neroli. Den kan være med på å fjerne akner og er fin mot fet hud. I en blanding med andre oljer kan den lindre PMS.

Stimulerer leveren og regulerer stoffskiftet, hjelper også mot væskeopphopninger og celulitter samt at den strammer opp hud etter slanking. Er fin og bruke mot overvekt.

 

Psykisk virker den oppløftende og oppkvikkende, den fordriver angst og depresjon. Mandarin er god å styrke seg på etter sykdom. Mandarin kan virke søvndyssene og roe ned sentralnervesystemet. Den er god for barn som gråter mye. Oljen gjør deg mer positiv og styrker dine sterke sider slik at den utvikler en bedre selvfølelse. Den trøster den som lengter. 

 

Egenskaper

Antiseptisk, lett avførende og urindrivende, den er fordøyelsesfremmende, roer tarmene og er god for å få i gang matlyst etter sykdom. Fremmer celledannelsen. Virker galledrivende, krampeløsende og luftdrivende.

 

Forsiktighetsregler

Oljen er lett fototoksisk å bør ikke brukes før soling.

 

Går fint sammen med

Mandarin er fin i blandinger med Bergamot, Basilikum, grapefrukt, lavendel, merian, neroli, romersk kamille, sitron, ylang-ylang.

 Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.