gototopgototop

Mineralmangler kan gi lavt stoffskifte

I motsetning til det som er offisiell norsk holdning på området, er det ikke umulig at mange mennesker i Norge lider av mangel på jod og selen, og muligvis også noen av de andre stoffene som er nødvendig for at stoffskiftet skal fungere tilfredsstillende.  For eksempel lider omkring 300.000 dansker av jodmangel, ifølge Eva Lydeking-Olsen ("Optimal Næring").

SushiSushiDet er altså mye vi kan gjøre med kost og kosttilskudd før vi erklærer oss uhelbredelig syke og ber legen skrive ut kunstig tyroksin på livstid.

Ved lavt stoffskifte synes det trygt å anbefale et inntak på 1 mg jod om dagen via tilskudd. Min filosofi er at man fortrinnsvis skal få i seg de nødvendige næringsstoffene via maten, og inntak av en nærmere anslått mengde tang eller taremel vil derfor være et alternativ.

Selen er viktig

Selens rolle i stoffskifter (som kofaktor til glutation peridoksase) innebærer at mineralet også bidrar til å beskytte kroppen mot frie radikaler og rense ut tungmetaller, i tillegg til at det antas å ha en rekke andre helsefremmende egenskaper. Tilskudd på 200 ug har vist seg å redusere anti Thyroid peroksidase antistoffer med 80 prosent på seks måneder, noe som indikerer at selen kan bidra til helbredelse av autoimmun thyroditt.
Det råder stor usikkerhet omkring hvor mye selen kroppen trenger, men norske myndigheter har tvilt seg fram til en anbefaling på 50 ug pr. dag for menn og 40 ug for kvinner. Jordsmonnet i Norge inneholder lite selen, og det samme gjelder dermed norsk korn og grønnsaker. De viktigste naturlige kildene til selen er fisk, skalldyr, lever og egg.

En såpass alvorlig tilstand som lavt stoffskifte forsvarer utstrakt bruk av kosttilskudd, i alle fall for en periode. Jeg vil derfor vurdere tilskudd av jern, sink, magnesium, mangan, kopper, folat, B2, B3, B6 og B12, i tillegg til jod og selen. Tilskudd av 5-20 ug kobolt kan også være aktuelt (Vitaminrevolusjonen s. 116).

 

Vi bør undersøke om klienten kan ha kvikksølvforgiftning. Dette fordi kvikksølvforgiftning gir mange av de samme symptomene som lavt stoffskifte, og dessuten ifølge Flytlie kan føre til sykdommen. Hvis klienten har mange amalgamfyllinger, kan vi diskutere muligheten for å fjerne disse.

Insulin kan være årsak

Siden insulin (som følge av høyt blodsukker) blokkerer funksjonen til det tyroksinstimulerende hormonet, og dermed kan være medvirkende til utvikling av hypotyriose, så bør vi anbefale klienten å få orden på blodsukkeret. Det kan gjøres ved å gå over til et kosthold med lite karbohydrater, spesielt sukker.
Et kosthold hvor man begrenser inntaket av karbohydrater til 60-80 gram, og øker inntaket av proteiner og fett, vil også kunne sørge for at klienten får i seg tilstrekkelig med aminosyrer fra protein, som sørger for at ikke dannelsen av T4 blir hemmet, og essensielle fettsyrer fra fett, som øker følsomheten til reseptorene.

I praksis vil dette si at klienten helst skal unngå sukker og hvete, spise så lite brød, pasta, poteter og ris som mulig, og gjerne kutte ut melk. På den måten kan vi unngå eventuelle autoimmune reaksjoner mot gluten og kasein, som kan føre til lekk tarm og ytterligere problemer. Ifølge Peter D’Adamo (Blodtypedietten) stimulerer hvetekimlektin vekst av skjoldbrukskjertelen, noe som neppe er gunstig.

Vi anbefaler heller å spise mye fisk, kjøtt og grønnsaker. Kokosolje er også bra. Jeg trenger ytterligere belegg for at kokosolje hjelper spesifikt mot lavt stoffskifte, men mye tyder på at det senker det dårlige kolesterolet (LDL) og øker det gode (HDL).
Vedkommende kan også ta tilskudd av Omega 3, som bør komme fra sel- eller fiskeolje og ikke fra rapsolje, siden sistnevnte reduserer opptaket av jod og produksjonen av tyroksin (Ernæringslære s. 160). Av samme grunn anbefaler vi ikke å spise rå kål, rosenkål, blomkål, brokkoli og turnips, og gjør oppmerksom på at inntaket av sennep ikke bør overdrives.

Jeg har også lest at urten gentian (søte) kan normalisere funksjonen til skjoldkjertelen, uten at jeg har sett noen dokumentasjon på det. Det kan også hjelpe å spise reddiker. Rosenrot kan dessuten bidra til å heve stoffskiftet.

ReferanserGode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.