gototopgototop

 

Neroli er er feminin olje som harmoniserer følelser.Neroli er er feminin olje som harmoniserer følelser.Neroli

Citrus aurantium amara

 

Neroli kommer fra blomstene på et eviggrønt tre som kan bli 10 m høyt med hvite blomster - søte appelsiner. Frukten er jordformet, litt grovere og mørkere enn vanlig appelsin.

Treet hører hjemme i Sørøst-Asia og India, men dyrkes i middelhavsområdet, Sør-Amerika, Nord-Amerika, de vestindiske øyer og Nord-Afrika.

Utvinningsmetode

Neroli er dampdestillert fra nyplukkede blomster fra appelsintreet.

Oljens karakter

Oljen er blek gul med sin friske, søte duft av blomster og appelsin. Dekker hele notespektere fra basenote til topptone.

Aromaterapeutisk bruk

Neroli er en av de beste oljene mot plager som har sin opprinnelse i det følelsesmessige. Den er fin for huden, bedrer elastisiteten, sletter ut rynker og minsker strekkmerker og sprengte blodkar. Balanserer nervesystemet og fordøyelsen, og styrker likevekten. Denne feminine oljen er meget bra for kvinner, den lindrer stressrelaterte symptomer, styrker immunforsvaret og hjelper mot pms-plager.

 

Neroli er bra mot angst, depresjon, frykt, hysteri, panikk, sjokk og stress. Den er erotisk stimulerende og fin mot søvnproblemer. Den gir selvtillit og fjerner mental sløvhet. Neroli hjelper også mot nervøst fordøyelsesbesvær og tykktarmproblemer. Den renser blodet, bedrer blodomløpet og demper hjerteklapp.

Egenskaper

Antiseptisk, arrhelende, bakteriedrepende, cellefornyende, foryngende, fuktighetsgivende, hjertestyrkende, krampeløsende, rensende.

Går fint sammen med

Citrusoljer, romersk, kamille, muskatellsalvie, geranium, koreander, jasmin, lavender, rose, ylang ylang.

Historisk og tradisjonell bruk

Neroli er oppkalt etter den italienske prinsessen Anne Marie Orsini som levde på 1600–tallet. Hun parfymerte klærne sine, skrivesakene og badevannet med oljen. Neroli er den mest kostbare aromatiske blomsteroljen sammen med Sjasmin, Rose og Lindeblomst. Høyt verdsatt innenfor kosmetikken.

 

 Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.