gototopgototop

peppermyntepeppermyntePeppermynte (Mentha Piperita)

Aromaterapeutisk bruk 

Peppermynteoljen er en hovedingrediens i mange remedier mot fordøyelsesbesvær, tykktarmsbetennelse, kolikksmerter, oppblåsthet, irritabel tarm og kvalme. Den er også veldig bra for leddgikt, muskelsmerter og sportsbehandlinger.

Den er forfriskende, kjølende og stimulerende. Tradisjonelt blir den brukt til lindring av forkjølelse og luftveisinfeksjoner, mot feber, og overdreven svette. Den er fin når man har behov for å holde seg våken, kvikk og konsentrert, og for eksempel leser til eksamen. Noen dråper kan lindre hodepine, særlig når den kommer av mental utmattelse. Den sies å stanse negative tanker.

Den hjelper oss til å ta opp og fordøye nye ideer og inntrykk, og med å utvikle vår følelsesmessige toleranse. Den anbefales den både til selvrenselse og til rensing av hus. Peppermynte egner seg dessuten godt ved overgangsfaser i livet, som ved bytte av jobb, skole, bolig eller lignende.

Peppermynteolje er effektivt mot matforgiftning, noe som er vist gjennom oljens gode evne til å hemme veksten av Salmonella- og Listeria-bakterier. Peppermyntete kan ellers anbefales ved kvalme og oppkast. Ved magesår eller kroniske betennelser i magen, er imidlertid kamille en bedre urt enn peppermynte.

I tradisjonell urtemedisin forbindes peppermynte med renhet, og oljen hjelper mennesker som gjerne vil leve et moralsk liv.

 Planten

Peppermynte er en hardfør, flerårig plante som normalt blir 50 - 80 cm høy. Hele planten har en utpreget mintduft. Peppermynte er en krysning som ikke opprinnelig er funnet viltvoksende i naturen. Den dyrkes nå som krydder og medisinplante i tempererte strøk over hele verden. Mesteparten av den eteriske oljen kommer fra USA. Peppermynte (både urten og oljen) er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som 'Ikke-legemiddel' ('Handelsvare'), og kan omsettes fritt.

Utvinningsmetode

Oljen fremstilles ved dampdestillering av friske, overjordiske deler av planten, som samles før de kommer i blomst.

Oljens karakter

En blek gul olje med frisk, gjennomtrengende duft av mynte. Effekten er vekkende, kjølende og klarnende. En topptone.

Forsiktighetsregler

Peppermynte kan forårsake migrene ved store doser. Den muskelavslappende virkningen kan gjøre at lukkemuskelen mellom spiserøret og magen også blir avslappet, noe som kan føre til at magesyre kommer opp i spiserøret og forårsaker halsbrann. Ikke bruk eterisk olje av peppermynte hvis du lider av epilepsi eller andre nerveforstyrrelser. Den må heller ikke brukes av gravide og ammende, da den bl.a. kan redusere melkeproduksjonen. Peppermynteolje skal ikke brukes sammen med homøopatiske midler.

Går bra sammen med

Eukalyptus, rosmarin, lavendel, timian og sitrus.

Innholdsstoffer

Mynte, polyfenoler, flavonoider, tokoferoler, karotener, betain og cholin

Tradisjonell og historisk bruk

Peppermynten ble berømt for sin virkning på fordøyelsen i 1750, takket være den engelske urtemedisineren Culpeper.

 

Til farmasøytiske formål blir oljen standardisert til å inneholde ikke mindre enn 44 % mentol. Hovedanvendelsen av oljen er til å smaksette tannkrem og andre munnpleieprodukter, og som smaksstoff i tyggegummi, sjokolade og andre nytelsesmidler. Den største produksjonen av peppermynteolje foregår i USA, hvor det årlig produseres mer enn 3000 tonn olje.Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.