gototopgototop

Rose (Rosa centifolia og rosa damascena)

 

Aromaterapeutisk bruk

Rosa centifola er fin for hjerte og kretsløp.Rosa centifola er fin for hjerte og kretsløp.Roseolje styrker kretsløpet og lindrer hjerteklapp og høyt blodtrykk, den beroliger vevet i hjertet. Den lindrer PMS plager og regulerer uregelmessig og smertefull menstruasjon.

Rose har en fremragende virkning på sinnet, den motvirker depresjon, gir en følelse av trygghet, lindrer såre følelser og vekker evnen til å elske. Den bidrar til å fjerne følelser av utilstrekkelighet, sinne og bitterhet.

Alle hudtyper næres av denne oljen, men særlig tørr, sensitiv og aldrende hud. Rose styrker leveren og fordøyelsen og motvirker spasmer.

Planten

Det er to hovedvarianter av rose som blir brukt til essenser. Fødested menes å være Persia. Nå gror de over hele verden. Olje fra Rosa centifolia produseres hovedsakelig i Marokko, Italia, Frankrike, Kina. Olje fra Rosa damascena produseres i Bulgaria, men gode oljer kommer også fra Tyrkia og Frankrike.

Utvinningsmetode

To hovedtyper av roseolje blir brukt i aromaterapi: Rose otto (attar) – damdestillert fra friske kronblad og Rose absolut – kjemisk uttrekk fra friske kronblad.

Rose otto er å foretrekke i aromaterapien. Rosevann produseres som et biprodukt.

Oljens karakter

Rose otto – nesten fargeløs (stråfarget) – som blir halvfast ved kjølig temperatur.

Søt, fløyelsaktig duft med snev av nellik og vanilje.

Rose absolut – gul/oransje tyktflytende, seig væske med samme søte, fløyelsaktige duften, men uten den rike krydder/ vaniljenyansen.

Rose ottos dufteffekt er varmende og berusende. Rose absolut sin effekt er varmende og oppløftende men ikke så berusende. Begge er et afrodisiakum – middel til å vekke eller øke seksualdriften. En tone som spiller på hele spekteret.

Egenskaper

Antidepressiv, antiseptisk, arrhelende, avførende, bakteriedrepende, balanserende, beroligende, betennelseshemmende, krampeløsende, leverstimulerende, menstruasjonsfremmende, rensende, sammentrekkende, virushemmende og styrkende for mage, livmor og organismen som helhet.

 Er fantastisk som den er, men blandes fint med

Sitrusolje, koriander, kamille (romersk/ tysk), muskatellsalvie (Clary sage), frankinsence, sandeltre.

Rose otto har en kraftig lukt – bruk lite. (Man kan lage eget rosevann ved å blande 1-3 dråper i kildevann)

Innholdsstoffer

3-400 forskjellige typer kjemikalier er blitt identifisert.

Spesielt

Tradisjonelt et symbol på kjærlighet. Navnet ”rosa”, fra gresk ”rodon” som betyr RØD, fra blodet til guden Adonis.

 

 

Rose er aromaessensenes dronning

 

 

 

Unge jenter høster Rosa damascena i Himalaya
Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.