gototopgototop

 

Vetivert lindrer reumatisme og vonde ledd.Vetivert lindrer reumatisme og vonde ledd.Vetivert

Poaceae (Gramineae)

 

Vetivert er et høyt, tett, flerårig, aromatisk viltvoksende gress med rette stilker, lange smale blader og et undejordisk nettverk av hvite, gule eller rødbrune røtter.

Det hører hjemme i skråningene i Himmalaya, sør India, Sri Lanka og Malaysia. Vetivert blir også dyrket på Haiti, Java og Reunion øyene. Navnet Vetivert kommer fra det tamiliske ordet Vetiverr som bedtyr ”nedsigdet” og henviser til innhøsingsmetoden.

Utvinningsmetode

Dampdestillasjon av plantens rot.

Oljens karakter

En mørk brun seig olje med dyp, røykaktig, jordaktig og treaktig duft som blir bedre med tiden. Den virker varmende og beroligende. Base note.

Aromaterapeutisk bruk

Vetivert er smertelindrende, lindrer reumatisme og leddbetennelser, gikt, muskelsmerter og stivhet, svake ledd og forstuvinger. Øker produksjon av røde blodlegemer og virker stimulerende for blodomløpet. Den er styrkende for forplantningsystemet.

 

Oljen er beroligende og styrkende, nyttig ved psykisk og fysisk utmattelse og ved søvnløshet, depresjon og angst. Hjelper mot tungsinn. nervøsitet, søvnløshet, stress, utmattelse, impotens og frigiditet. Balanserende på sentralnervesystemet og styrker ved nedtrapping av beroligende medikamenter.

 

Den balanserer også talgutskillelsen, er astrigerende og hjelper mot fet hud, akne og væskende sår.

 

I den indiske medisinen Ayurveda bruker dem vetivert mot feber, hodepine, heteslag og betennelser i muskler og ledd.

 

Egenskaper

Afrodisiakum, antiseptisk, avgiftende, beroligende for nervesystemet, beskyttende, betennelseshemmende, forankrene, immunstimulerende, krampeløsende, lindrende, markmiddel, oppløftende, smertelindrende.

 

Går fint sammen med

Muskatellsalvie, sedertre, sitrusessenser, jasmine, lavendel, patsjuli, petitgrain, mimosa, neroli, eikelav, rose, sandeltre, ylang ylang.

Innholdsstoffer

Vetiverol, vitivone, vetivenes.

Tradisjonell og historisk bruk

Vetivert er mye brukt i parfymeindustrien. Den understøtter kvinnens hormonsystem og gir en indre styrke. En berømt parfyme med navnet Mouselline des indies inneholder vetivert, sandeltre og rose.

 

I India sørger vetivert for at jorden ikke ”faller fra hverandre” ved at røttene holder jorden på plass. På plasser hvor den vokser fordriver den insekter.

 

I varme land vever man vetivert inn i myggnettingen på døren for å beskytte mot den brennende solen. Og om man kaster vann på røttene så kommer der et aromatisk slør… ( tatt bra boken til Anne).

 

 

 Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.