gototopgototop

Vond rygg krever bevegelse

Smerter i nakken og ryggen kan arte seg på ulike måter, og ha forskjellige årsaker. En av de mest kjente og smertefulle årsakene, nemlig skiveprolaps, er heldigvis relativt sjelden. Spente muskler, forstrekte sener og leddbånd, skjevstillinger og nerver som kommer i klem er langt vanligere.

Problemet er ofte at selv en ufarlig nakke- eller ryggskade fører til engstelse og stivhet, mens den beste resepten i mange tilfeller er å slappe av – mentalt så vel som i muskler og ledd. Ryggraden er en solid konstruksjon som i de fleste tilfeller både tåler og trenger bevegelse.

Bruk - ikke misbruk

Hvis du vil ha en sterk rygg, så er det avgjørende at du bruker den så mye du kan uten å misbruke den. Uten bevegelse vil leddene stivne, musklene bli svakere og sirkulasjonen blir dårligere. Det fører til mer smerte, som kan føre til enda mindre bevegelse og i sin tur mer smerte, og du kan komme inn i en ond sirkel.

Når det er sagt, er det selvsagt veldig viktig at du ikke gjør øvelser eller bevegelser som forverrer problemet. Så det er om å gjøre å skille mellom moderate anstrengelser for å myke opp en stiv rygg, og belastende øvelser som gjør smerten og den eventuelle skaden verre, enten det er brutte muskelfibre, strekte eller betente sener og leddbånd, eller betente nerver i klem.

Helhetsterapi

Hvis legen ikke kan påvise en mekanisk skade, så er resepten som regel hvile, trening og smertestillende medikamenter. På dette området kan imidlertid alternative behandlingsformer ha mye å tilby.

Veldig mange av oss stifter bekjentskap med ryggsmerter i løpet av livet. Hvor lang tid det tar å bli bra igjen, avhenger selvfølgelig av hva slags skade det er snakk om. Sener og leddbånd bruker lengre tid på å heles enn muskler fordi de har dårligere blodtilførsel.

 

Uklare og ukjente skader

En akutt skade blir som regel bra etter seks til åtte uker, selv når det er snakk om skiveprolaps. I noen tilfeller kan det dreie seg om slitasje på leddene eller degenerative sykdommer som revmatisme, og de kan bli kroniske av mekaniske årsaker.

I 80-90 prosent av tilfellene betegnes smerter i korsryggen uspesifikke, mens smertene skyldes påvirkning av nerverøttene i 5-10 prosent av tilfellene. Bare 1-5 prosent av korsryggsmertene krever rask utredning og behandling.

Når det gjelder nakkesmerter, så regnes årsaken ofte som ukjent, hvis det ikke er snakk om en alvorlig ulykke eller skade som krever omhyggelig undersøkelse. En nakkesleng-skade (whiplash) kan ikke alltid påvises. Men nakkesmerter skyldes ofte anspenthet, muskelspenning eller feilaktig arbeidsstilling, for eksempel når vi sitter foran pc'en i mange timer om gangen.

Vond nakke = stiv nakke

En vond nakke er som oftest en stiv nakke, og her gjelder det samme prinsippet som for ryggen. Det er viktig å bevege nakken for å øke blodsirkulasjonen og myke opp stive muskler, ledd og sener. Tilpasset trening er viktig enten man har akutte eller kroniske ryggplager.

I noen tilfeller av ryggsmerter, spesielt når det dreier seg om prolaps, ses sterke smertestillende midler og operasjon som den beste løsningen. Det er det ikke nødvendigvis på lang sikt.

Lege Audun Myskja forteller om syv pasienter fra sin egen praksis, hvorav tre var operert mens fire hadde gjort daglige avspenningsøvelser sammen med spesialtilpassede yogaøvelser. Ti år senere var de tre opererte uføre og med kroniske smerter, mens de fire andre var i jobb og hadde moderate plager.

Trening er altså viktig for å få bukt med ryggsmerter, men det trenger slett ikke være kompliserte (og dyre) treningsprogrammer. Du kommer langt med å bøye og tøye litt på egenhånd. Du kan for eksempel ligge på ryggen på en matte og dra knærne vekselvis opp mot brystet, eller løfte knærne opp mot brystet og rugge og gynge. Yoga kan være veldig fin trening for ryggen, men her er det viktig å ikke strekke seg for langt.

 

 

Kilder:

Dag Jacobsen m.fl. 2009, Sykdomslære

Olav Sand m.fl. 2007, Menneskekroppen

Audun Myskja, 2008, På veg mot en integrert medisin

Routledge & Hastings, 2006, Back Book

Ann Gillanders 2007, Refleksologi mot Rygsmerter

 Gode råd er gratis

Naturmidler mot sopp

Candida albicans er en sopp som koloniserer vagina og tykktarmen. Den oppstår ofte etter antibiotika-kurer, og jenter som bruker P-piller er også utsatt. Candida er en skummel mikroorganisme som kan være svært vanskelig å bli kvitt hvis den først har «satt seg». Derfor lønner det seg sette igang tiltak så snart den oppdages, og følge opp til den er helt borte.

Det er mange naturmidler som kan brukes, men kanskje olivenbladolje er mest effektiv. Man kan imidlertid også bruke roten av brennesle, både som te og som vaginalt skyllemiddel. Det samme gjelder timian, oregano og rosmarin.

Eva Lydeking-Olsen anbefaler å koke bukkehornsfrø i 20 minutter i en halv liter vann, deretter la ferske timian og salvieblader trekke i vannet og så løse opp 1-2 ss natriumascorbat (får på apotek) i blandingen. Man bør også ha Ipe Roxo (afrikansk urt) i blandingen, men det er det vanskelig å få tak i. Det er viktig å kolonisere tarmen med probiotiske bakterier ( f.eks lactobacillus acidophilus) så snart man har fått bukt med soppinfeksjonen.

 

Gurkemeie er gull verdt

Gurkemeie er et helsebringende krydder som blant annet får leveren til å fungere. Det blir kalt kroppens egen kortison og virker betennelseshemmende. Gurkemeie kan også hjelpe mot leddsmerter, altzheimer, astma, diabetes og kanskje til og med kreft. Den virker også mensturasjonsregulerende. Amerikanske helsemyndigheter har omfavnet denne asiatiske rota etter at massiv forskning har vist dens medisinske virkning.

 

Løvetann er leverrens

Løvetannrot er veldig fint for å avgifte leveren. Ta opp rota, børst den og tørk den. Den skal helst spises rå, men kan også kokes ca 30 minutter til te. Det beste er å la skallet være på, men det går også an å skrelle unge røtter og bruke dem i suppe. Smaken er god, og minner litt om selleri eller persille. Man kan også trekke løvtannblader som te. Mariatistel er et annet godt råd for å rense leveren, og den kjøpes i kapsler på helsekostbutikken.

 

Dagen derpå

Hangover etter en fuktig kveld skyldes at alkohol er vanndrivende og dessuten inneholder en del giftstoffer som kroppen må kvitte seg med. Det er derfor viktig å erstatte væsketapet med vann, helst med litt salt i, siden det hjelper hjernen og kroppen å nyttegjøre seg vannet. Men grapefrukt, tomater og appelsin, eventuelt -juice, inneholder stoffer som bidrar til å gjenopprette væskebalansen og avgifte kroppen. Det er også vist at asparges inneholder stoffer som hjelper mot hangover. Te av timian hjelper også på formen etter en kveld med litt for mye å drikke. Dessuten tapper alkohol kroppen for B-vitaminer (mer enn det som finnes i øl), så B-vitamin-tilskudd er bra, og C-vitamin er alltid en god avgifter.

 

Kokosfett mot virus

Kokosfett (-olje), olivenbladolje og hvitløk er en god kombinasjon som kan bekjempe virus, i tillegg til C- og D-vitamin.

 

Magnesium for søvn

Magnesium er lett beroligende og søvndyssende, og kan med fordel tas som tilskudd om kvelden i stedet for sovemedisin. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og banan. Røsslyng-te (av blomstene) og knuste kardemommefrø i varmt vann eller varm melk er også godt når du skal sove.

 

Søk på problem, urt etc.

Oversett

Bestill gavekort

gavekort1
Hjelp kroppen å helbrede seg selv

Human_water-hvitNaturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.

Les mer: Vår filosofi
Facebook Image

Levende bokmerker

Feedburner
Adminlogin

© Copyright 2010 - 2013 Naturdoktor
Redaktør og innehaver: Kjersti Hemma
Webmaster: Max Baez

Små utdrag av artikler og sitater kan brukes i ikke-kommersielle øyemed med henvisning til Naturdoktor.no.
Kommersielle foretak og media må be om spesiell tillatelse til å bruke innholdet på siden.