Vond rygg krever bevegelse
Smerter i nakken og ryggen kan arte seg på ulike måter, og ha forskjellige årsaker. En av de mest kjente og smertefulle årsakene, nemlig skiveprolaps, er heldigvis relativt sjelden. Spente muskler, forstrekte sener og leddbånd, skjevstillinger og nerver som kommer i klem er langt vanligere.
Problemet er ofte at selv en ufarlig nakke- eller ryggskade fører til engstelse og stivhet, mens den beste resepten i mange tilfeller er å slappe av – mentalt så vel som i muskler og ledd. Ryggraden er en solid konstruksjon som i de fleste tilfeller både tåler og trenger bevegelse.
Bruk - ikke misbruk
Hvis du vil ha en sterk rygg, så er det avgjørende at du bruker den så mye du kan uten å misbruke den. Uten bevegelse vil leddene stivne, musklene bli svakere og sirkulasjonen blir dårligere. Det fører til mer smerte, som kan føre til enda mindre bevegelse og i sin tur mer smerte, og du kan komme inn i en ond sirkel.
Når det er sagt, er det selvsagt veldig viktig at du ikke gjør øvelser eller bevegelser som forverrer problemet. Så det er om å gjøre å skille mellom moderate anstrengelser for å myke opp en stiv rygg, og belastende øvelser som gjør smerten og den eventuelle skaden verre, enten det er brutte muskelfibre, strekte eller betente sener og leddbånd, eller betente nerver i klem.
Helhetsterapi
Hvis legen ikke kan påvise en mekanisk skade, så er resepten som regel hvile, trening og smertestillende medikamenter. På dette området kan imidlertid alternative behandlingsformer ha mye å tilby.
Veldig mange av oss stifter bekjentskap med ryggsmerter i løpet av livet. Hvor lang tid det tar å bli bra igjen, avhenger selvfølgelig av hva slags skade det er snakk om. Sener og leddbånd bruker lengre tid på å heles enn muskler fordi de har dårligere blodtilførsel.
Uklare og ukjente skader
En akutt skade blir som regel bra etter seks til åtte uker, selv når det er snakk om skiveprolaps. I noen tilfeller kan det dreie seg om slitasje på leddene eller degenerative sykdommer som revmatisme, og de kan bli kroniske av mekaniske årsaker.
I 80-90 prosent av tilfellene betegnes smerter i korsryggen uspesifikke, mens smertene skyldes påvirkning av nerverøttene i 5-10 prosent av tilfellene. Bare 1-5 prosent av korsryggsmertene krever rask utredning og behandling.
Når det gjelder nakkesmerter, så regnes årsaken ofte som ukjent, hvis det ikke er snakk om en alvorlig ulykke eller skade som krever omhyggelig undersøkelse. En nakkesleng-skade (whiplash) kan ikke alltid påvises. Men nakkesmerter skyldes ofte anspenthet, muskelspenning eller feilaktig arbeidsstilling, for eksempel når vi sitter foran pc'en i mange timer om gangen.
Vond nakke = stiv nakke
En vond nakke er som oftest en stiv nakke, og her gjelder det samme prinsippet som for ryggen. Det er viktig å bevege nakken for å øke blodsirkulasjonen og myke opp stive muskler, ledd og sener. Tilpasset trening er viktig enten man har akutte eller kroniske ryggplager.
I noen tilfeller av ryggsmerter, spesielt når det dreier seg om prolaps, ses sterke smertestillende midler og operasjon som den beste løsningen. Det er det ikke nødvendigvis på lang sikt.
Lege Audun Myskja forteller om syv pasienter fra sin egen praksis, hvorav tre var operert mens fire hadde gjort daglige avspenningsøvelser sammen med spesialtilpassede yogaøvelser. Ti år senere var de tre opererte uføre og med kroniske smerter, mens de fire andre var i jobb og hadde moderate plager.
Trening er altså viktig for å få bukt med ryggsmerter, men det trenger slett ikke være kompliserte (og dyre) treningsprogrammer. Du kommer langt med å bøye og tøye litt på egenhånd. Du kan for eksempel ligge på ryggen på en matte og dra knærne vekselvis opp mot brystet, eller løfte knærne opp mot brystet og rugge og gynge. Yoga kan være veldig fin trening for ryggen, men her er det viktig å ikke strekke seg for langt.
Kilder:
Dag Jacobsen m.fl. 2009, Sykdomslære
Olav Sand m.fl. 2007, Menneskekroppen
Audun Myskja, 2008, På veg mot en integrert medisin
Routledge & Hastings, 2006, Back Book
Ann Gillanders 2007, Refleksologi mot Rygsmerter
Gode råd er gratis
Kosthold og helse
Ryggproblemer
Urtemedisin
Aromaterapi
Eteriske oljer
Søk på problem, urt etc.
Oversett
Hjelp kroppen å helbrede seg selv
Naturdoktor.no hjelper deg til å ta vare på helsen, og forebygge og bekjempe sykdom ved å styrke immunforsvaret på en naturlig måte. Kroppen har en utrolig evne til å motstå sykdommer og helbrede seg selv når den er i fysiologisk og energimessig balanse. Vi gir deg informasjon om og hjelp til å finne og opprettholde denne balansen.